Hoppa till innehåll

2022

  Prosodia – röstrytmer möter elektronik möter strängar

  Söndag 27 november kl 15.00   Norrköpings Konstmuseum.

  Tone Åse – röst, elektronik. Sten Sandell – piano, röst, elektronik,  Magnus Alexandersson – elgitarr, elektronik.

  Sten Sandell, Tone Åse och Magnus Alexanderson möts i en kollektiv improvisation utifrån texter, röster, instrument som utvidgas klangligt med olika elektroniska medel. I Norrköping blir det premiär för gruppen. Sten har tidigare samarbetat med norska sångerskan Tone och Magnus i olika sammanhang. Musikerna har samtliga en bakgrund i olika sorters musik och olika traditioner, så en konsert rik på uttrycksätt och sällsynta blandningar av klangfärger är att vänta. Se även: http://www.toneaase.no/musical-projects/

  Magnus Alexandersson

  Entré: 100 kr  Medlemmar fri entré. Medlemskap Annan Musik 200 kr E-post: info@annanmusik.se

  Med stöd av Statens Kulturråd, Norrköpings kommun, Och i samarbete med Folkuniversitetet

  _________________________________________________________________________________________________

  NO EARPLUGS presenterar:

  Philipp Wachsmann – violin, Paul Lytton – slagverk,  Kalle Moberg – dragspel.

  Torsdag 20 oktober, kl 19.00. Dynamo, Kulturkvarteret Hallarna. Mat & barservering.

  Lyhörd improvisationsmusiik mellan olika generationer.

  Slagverkaren Paul Lytton (EN) är en uppfinningsrik, strukturell trummis inom traditionen av europeisk frijazz. Han är även en pionjär inom elektronisk ljudbearbetning och användning av egna hemgjorda instrument.
  Violinisten Philipp Wachsmann (UG) har varit en del av improvisationsrörelsen sedan 70-talet och har banat väg för användningen av elektronik som en förlängning av instrumentet.
  Kalle Moberg (NO) slutade 2017 sitt jobb som kapellmästare på norska slottet, för att vid 22 års ålder lära sig och utforska olika typer av musik utomlands, Han blev då snabbt fascinerad av improviserad musik.

  Trion träffades första gången på Blow Out-festivalen i Oslo 2018 där de skapade mycket spänning. Norske musikjournalisten Johan Hauknes: ”Det här var inte ett genomsnittligt impro-set, det här var fräscht, nytt, spännande och fängslande!” Trion träffades första gången på Blow Out-festivalen i Oslo 2018 där de skapade mycket spänning. Norske musikjournalisten Johan Hauknes: ”Det här var inte ett genomsnittligt impro-set, det här var fräscht, nytt, spännande och fängslande!”

  Entré: 100 kr  Medlemmar fri entré. Medlemskap Annan Musik 200 kr

  Med stöd av Statens Kulturråd, Norrköpings kommun, och i samarbete med Folkuniversitetet

  ____________________________________________________________________________________________________________________

  Konsert Tisdag 16 augusti 2022, kl 19.00 Hedvigs kyrka, Norrköping

  Renaissance AND

  Sångerskan Anna Maria Friman, lutenisten Dohyo Sol och Nora Roll, viola da gamba – tre tidigmusik-specialister som utforskar vår tids avant-garde. En ovanlig blandning av renässansmusik och ny musik av kompositörerna Gavin Bryars och Anders Jormin.

  Renaissance AND vill vidga lyssnarens musikaliska vyer genom att levandegöra 1500-talet och renässansen genom den tid vi lever i idag. Med färgrika konserter vill Renaissance AND betona den antites som förklarar att det är i kontrasterna och olikheterna som vi verkligen möts, lever och dör. Gruppen presenterar både renässans- och nutida kompositioner. Under våren 2021 inledde gruppen ett samarbete med de två kompositörerna Gavin Bryars och Anders Jormin, båda kontrabasister.

  Entré: 200 kr, medlem i Annan Musik: gratis  (medlemskap i Annan Musik löses via bankgiro, se hemsida. Det kan inte köpas vid entrén denna gång!)

  Ett samarrangemang med Östergötlands Musikdagar och S:t Olofs församling Norrköping, Med stöd av Statens Kulturråd, Norrköpings kommun-Kultur & Fritid och i samarbete med Sensus.

  _________________________________________________________________________________________________________________________

  OFFENTLIGA KONSERTER I SAMBAND MED REGIONAL ARRANGÖRSTRÄFF  M.A.I.S.

  28 – 29 maj anordnar riksforbundet MAIS (Musikarrangörer i Sverige) ett möte i Norrköping. I samband med detta ges även några konserter i stan. Annan Musik har på förfrågan gått in som medarrangör till ett par av dessa. Detta blir alltså utöver vårt ordinarie program. Vi står inte för ekonomin. Men medlemmar får rabatt! 200kr ordinarie, och 100 kr för medlemmar i Annan Musik. Här kommer lite information om två programpunkter på fredag kväll 27 maj:

  Ensemble Villancico

  HÖRSALEN 27 MAJ 19.30
  LATINOBAROCK: ENSEMBLE VILLANCICO
  Den europeiska sångtraditionen anammades snabbt på den nya kontinenten efter att den började koliniseras i slutet av 1400-talet. Men polyfonin blandades upp med lokala språk, och andra rytmer och instrument. Barockmusik på ett annorlunda sätt. Den västerländska musiktraditionen förvandlades på kontinenten till något nytt – till en unik multikulturell sammansmältning av europeiska, indianska afrikanska ingredienser. Välkommen att upptäcka denna folkligt betonade ”Early World Music” med medlemmar ur Ensemble Villancico under ledning av Peter Pontvik. Ensemblens klara, homogena klang, de lidelsefulla, rytmiska tolkningarna har vunnit internationell genklang.

  Biljetter: tickster.com

  LATINOGITARR: DUO SIQUEIRA LIMA
  Med timing, teknik och utsökt musikalitet är varje konsert med Duo Siqueira Lima en upplevelse. De har en unik utstrålning på scen och att se en konsert med duon är något alldeles särskilt. Uruguayanska Cecilia Siqueira och brasilianske Fernando Lima möttes på en internationell gitarrtävling i Brasilien år 2001.
  Året därpå bildade de Duo Siqueira Lima. Ett måste för gitarrentusiaster och alla vi andra.

  I samarbete med Uppsala Gitarrfestival.
  Cecilia Siquera – gitarr, Fernando Lima – gitarr.
  Biljetter: tickster.com
  ______________________________________________________________________________________________________________________________

  Debattkväll om mediebevakning av kultur och konst

  Hur är det med mediebevakningen och kritiken kring kultur och konst i Norrköping?  NT har saknat konstkritiker i flera år. Det blir allt glesare mellan recensioner av alla typer av evenemang. Det är sällan någon debatt eller fördjupande diskussion om kulturutbudet eller kulturarbetet. Hur bevakar Sveriges Radio kulturlivet? Vilken roll spelar det för utövare, arrangörer och publik? Vad betyder det för kvalitén på Norrköpings och Östergötlands kulturliv? Vi har alla ett ansvar för detta, att engagera oss. Men vilket ansvar har medieföretagen?

  Annan Musik vill ordna en samtals- och debattkväll kring dessa frågor.

  Torsdag 19 maj, kl 19. På Dynamos lilla scen. Kulturkvarteret Hallarna

  Välkommen att lyssna, men även att delta i samtalet. Vi bjuder på fika.

  ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  Konsert Lördag 14 maj kl 15.00  Antikvariatet  Norrköping

  Mårten Falk. Gitarrens möjligheter – Ny musik för gitarr

  I detta varierade konsertprogram kommer Mårten Falk att spela gitarr på de mest oväntade sätt och instrumentet ger ifrån sig klanger man inte trodde var möjliga. Ibland då detta inte räcker till kommer Mårten Falk även att traktera slagverk och en kassettbandspelare samtidigt som han trakterar gitarren. Programmet består framförallt av svensk musik från 2000-talet av tonsättarna Matthew Peterson, Jenny Hettne, Lars Carlsson, Anna Eriksson och Christopher Anthin, men publiken bjuds även på en modern klassiker i form av Sven-Eric Johanssons epokgörande Toccata capriccio från 1969.

  Mårten Falk är en av Sveriges mest framgångsrika gitarrister. Han har turnerat i Nord- och Sydamerika, Öst- och Västeuropa, Japan och Ryssland och han har släppt drygt femton skivor. Han har samarbetat med tonsättare från fyra kontinenter och han har gett över 120 världspremiärer av nya gitarrstycken.

  Entré 100kr. Swish eller kontant. Medlemmar Annan Musik och Antikvariatets vänner fri entré. Medlemskap i Annan Musik kostar 200kr. På hemsidan finns info om att betala in via bankgiro.

  Med stöd av Statens Kulturråd,  Norrköpings kommun-Kultur & Fritid och i samarbete med Folkuniversitetet

  _________________________________________________________________________________________________________________________

  DAL:UM Onsdag 27 april kl 19.00 på Norrköpings konstmuseum

  Koreansk musik med

  Ha su Yean – gayageum och Hwang Hye Young – geomungo

  DAL:UM är en koreansk duo, som spelar traditionella exotiska stränginstrument från Korea; gayageum och geomungo.

  DAL:UM debuterade 2018 och har sedan dess utvecklat det typiska ”soundet” från dessa vackra instrument. Med egna tolkningar har de reformerat och moderniserat den uråldriga traditionen. Gayageum och geomungo liknar varandra till formen, men de ger ganska olika ljud och klang. Silksträngarna har en både spröd och kraftfull, subtil klang. Det är en mycket dynamisk och expressiv musik. Namnet DAL:UM anspelar på musikernas starka vilja; att hålla fast vid något och utveckla det som är angeläget.

  Entré: 100 kr  Medlemmar fri entré. Medlemskap Annan Musik 200 kr

  E-post: info@annanmusik.se Stöd: Statens Kulturråd, Norrköpings kommun. Samarbete: Folkuniversitetet

  ___________________________________________________________________________________________________________________

  GRISMASK! Söndag 27 mars kl 15.00 på Norrköpings konstmuseum.

  Punkjazz med:  Isak Hedtjärn – klarinett o sax, Patric Thorman – elbas
  Eric Carlsson – trummor,  Sebastian Murphy – sång

  Improvisationstrion IH 3 möter här sångaren Sebastian Murphy, och gruppen Grismask är född. De har även producerat ett album med denna titel. (https://ih3jazz.bandcamp.com/releases) Det här är musik utan kompromisser. Med referenser från överallt och ingenstans. Frijazzen finns här förstås och med den ett sökande och lyhört experimenterande. Men här finns också punkens stökighet och uppkäftighet. Dessutom en poetisk, expressiv och absurd ådra som bär spår av legender som Captain Beefheart. Harlekinen på Norrköpings konstmuseum blir scen för dessa svinaktiga uttryck.

  Entré: 100 kr (kontant eller Swish)  Medlemmar fri entré.. Medlemskap Annan Musik 200 kr

  E-post: info@annanmusik.se Stöd: Statens Kulturråd, Norrköpings kommun. Samarbete: Folkuniversitetet

  _______________________________________________________________________________________________________________________

  FIRE!  Defeat Onsdag 2 mars kl 19.00 på Norrköpings Konstmuseum.

  Mats Gustafsson, flöjt, saxofon, Goran Kajfes, trumpet , Mats Äleklint, trombone, Andreas Werlin, trummor, Johan Berthling, elbas.

  FIRE! är en nordisk experimentell musikgrupp bildad 2009. I sin kärna en trio med Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werlin. De utvecklade en egen “approach” till improviserad musik, med influenser från free jazz, psykedelisk rock och noisemusik. Ibland växer FIRE också till ett storband; FIRE Orchestra.

  Men en ny variant har senaste åren sett dagens ljus: Med FIRE! Defeat har trion utökats med två eminenta blåsare. Ett album släpptes februari 2021. Här framträder nya nyanser och klanger. Harlekinen på Norrköpings konstmuseum blir scen för detta musikaliska äventyr.

  Entré: 100 kr  Medlemmar fri entré. Medlemskap Annan Musik 200 kr E-post: info@annanmusik.se

  Stöd och samarbete: Statens Kulturråd, Norrköpings kommun, Folkuniversitetet

  __________________________________________________________________________________________________________________________

  Från romantik till expressionism

  Konsert Söndag 30 jan, kl 15.00. Norrköpings konstmuseum.

  Nytt år! Det första programmet för år 2022, är det som skulle varit 14/11 2021 men blev inställt. Denna duokonsert lyfter fram de moderna klassikerna, som alltför sällan spelas. I detta program med sånger från tiden runt sekelskiftet 1900, speglas utvecklingen av musiken från den senromantiska epoken med Mahlers utvidgade tonspråk, till det begynnande 1900-talets expressiva och utforskande uttryck. Tongivande där är kompositören Arnold Schönberg och hans elever Alban Berg och Anton Webern.

  Gustav Mahler

  Monica Danielsson – sång och Joakim Kallhed – piano, gästande musiker från Göteborg, framför ett program med sånger och pianostycken från denna period och dessa kompositörer. Det blir även musik av  Korngold. Monica Danielsson har gästat Annan Musik tidigare. Hon arbetar mycket med nutida musik och är konstnärlig ledare för Piteå kammaropera samt programchef för Norrbotten NEO och Norrbottens Kammarorkester. Joakim Kallhed har lång erfarenhet som ackompanjatör och solist. Han har spelat in ett antal CD skivor bl a på skivmärket Naxos samt för musikradion P2.

  OBS, vaccinationspass (Covidbevis) kommer att krävas.  Entré 100kr. Medlemmar Annan Musik fri entré. Medlemskap i Annan Musik kostar 200kr. Betalning via Swish eller kontant. Medlemsavgift betalas via Annan Musik bankgiro 377 – 1466. Det går även att betala entréavgift i förväg till bankgirot! Det är begränsat med platser. Meddela gärna via vår e-post om du vill säkra en plats. info@annanmusik.se

  Med stöd av Statens Kulturråd,  Norrköpings kommun-Kultur & Fritid och i samarbete med Folkuniversitetet.

  Arnold Schönberg

  ____________________________________________________________________________________________________________________________