Hoppa till innehåll

Arkiv

Våren 2014

Onsdagen den 2 april klockan 19.00 Swiss Special

Ensemblem UMS ’n JIP, Ulrike Mayer-Spohn, blockflöjt och Javier Hagen tenor, en duo med världen som arbetsfält, bildar tillsammans med violinisten Egidius Streiff en mycket ovanlig trio som bjuder på ett spännande schweiziskt program. Bland annat får vi uppleva två uruppföranden, av verk av Max E. Keller och Christophe Schiess, och virtuosa soloviolinverk.

Plats: Antikvariatet, Knäppingsborgsgatan 7

_____________________________________________________________________________________________

Söndagen den 23 mars klockan 15.00 Minimalism, maximalism och magnifika barockmästare

Anna Paradiso-Laurin, cembalo och piano,
David Lennartsson, elektronik
Per Gross, blockflöjt

Verk av: Louis Andriessen,
Makoto Shinohara, Markus Zahnhausen, Anonymus, van Eyck, Royer m.fl

Plats: Crescendo, Järnbrogatan 3

______________________________________________________________________________

Söndagen den 2 mars klockan 15.00 Attack!

Anna Högberg- saxofoner
Elin Larsson- saxofoner
Malin Wättring- saxofoner
Lisa Ullén- piano
Elsa Bergman- bas
Anna Lund- trummor

foto: Micke Keysendal

Som vilda hästar som inte låter sig tyglas! Den råa och suggestiva musiken tar avstamp i nyskrivna kompositioner. Sex starka musiker inom jazz och impro knådar fram ett sound som både smeker och river. Uttrycket och friheten är det viktigaste och i kompositionerna får musikerna stor plats att blomma. Attack! spelar nyskriven musik av Anna Högberg, saxofonist i bl.a. Pombo, Se & hör och Fire! Orchestra.

Plats: NP33, Norra Promenaden 33

Hösten 2013

Söndagen den 6 oktober klockan 15.00

Iannis Xenakis – ett tonsättarporträtt

En konsert helt tillägnad musik av en av 1900-talets viktigaste och mest banbrytande tonsättare: Iannis Xenakis.  En stråktrio bestående av Anna Lindal, Pascal Siffert ochChrichan Larson framför soloverken  Kottos, Mikka, Embellie – för violin, viola och cello samt Ikhoor för hela trion.

Plats: Norrköpings Konstmuseum

Söndagen den 3 november klockan 15.00

Kresten Osgoods  American Dream

Frijazz från USA under dansk ledning.

Trumslagaren Kresten Osgood är  en av de mest aktiva och kompromisslösa på den skandinaviska scenen. Han har samarbetat med legender som Paul Bley, Derek Bailey, Sam Rivers och John Tchicai. Denna konsert presenterar honom i en ryktbar konstellation med etablerade och framstående musiker från den amerikanska improvisationsscenen: trumpetarenIsmael Wadada Leo Smith, saxofonisten Kidd Jordan samt pianisten Joel Futterman.

Plats: Norrköpings Konstmuseum

Söndagen den 10 november klockan 15.00

Witold Lutosławski 100 år

Vi uppmärksammar att den polske tonsättaren Witold Lutoslawski (1913-1994) skulle ha fyllt 100 år med ett framförande av hans stråkkvartett från 1964. Kvartetten beställdes av Sveriges Radio och uruppfördes av La Sallekvartetten vid en Nutida Musik-konsert 1965. Kvartetten är tidstypiskt, där tempo och rytmiska värden inte är fastlagda och stycket bygger på idén om ett kollektivt ad libitum.

Vid konserten framförs också polacken Krzysztof Pendereckis (1933) solostycke för cello Capriccio per Siegfried Palm från 1968 samt en duo för violin och cello från 1947 av den grekiske tonsättaren och Schönbergeleven Nikos Skalkottas (1904-1949).

Vi får även höra Peter Schubacks stråkkvartett Palivntono från 1996.

Musik för stråkkvartett, violin och cello samt solocello.

Medverkande:
Hans Enflo – violin, Ann Christine Granfors – violin, Åke Hedlund – viola, Peter Schuback – cello

Plats: Norrköpings Konstmuseum

Torsdagen den 21 november klockan 19.00

Benjamin Britten 100 år

Dagen innan Benjamin Britten (1913-1976) skulle fyllt hundra år bjuder Annan musik och Antikvariatet på en konsert med hans musik. Britten hade en stor betydelse för 1900-talets musik, framför allt den vokala, och skrev en mängd operor som Peter Grimes och Death in Venice. Britten hade också ett nära samarbete med gitarristen Julian Bream och skrev flertalet verk med gitarr inblandad. I denna konsert framförs bland annat hans sångcykel Songs from the Chinese för hög röst och gitarr och gitarrsolostycket Nocturnal som brukar räknas till milstolparna inom den klassiska 1900-talsrepertoaren för gitarr.

Medverkande:
Marie Rosenmir – Sopran, Uriel Alatriste – Gitarr, Samuel Edvardsson Wigervall – Gitarr

Plats: Antikvariatet, Knäppingsborgsgatan 7, Norrköping

Våren 2013

 

  • Torsdagen den 14 februari kl.19.30, Norrköpings konstmuseum

SYNTJUNTAN

Liselotte Norelius och Ann Rosén – liveelektronik

Syntjuntan gör en tovig musik med spets och långa stygn, broderad med elektroniska klanger, fyrkantiga vågor och krusat brus.
”Det börjar försiktigt med ljud som låter som att något har gått sönder; det skrapar och krasar men utvecklar sig snart till en väv och struktur av klanger. Musiken och lyssnaren är som magnetiska plus- och minuspoler som konstant dras till varandra.”(Kulturen-P Sjöblom)

  • Lördagen den 23 mars klockan 15.00, Norrköpings konstmuseum

Improvised compositions / Composed improvisation

Henrik Olsson – slagverk, Tisha Mukarji – piano och Johan Arrias –  klarinett

Trion rör sig i ett stillsamt musikaliskt landskap, utan givna gränser eller regler men trogen klangernas och ljudens inneboende logik. Tisha mejslar ut sitt spel med precision genom att spela inne i flygeln, direkt på strängar med mjuka klubbor, suddgummi och magneter. Johan utforskar varligt klarinettens klangliga möjligheter med annorlunda tekniker. Henrik lyfter fram de allra minsta ljuden från papper, sand, metall och trä. Detta ställs sedan i kontrast med akustiska ljudkällor som glas och rostfria skålar.

  • Söndagen den 5 maj klockan 15.00, Norrköpings konstmuseum

SALUT! Musik för två gitarrister

Arturo Tallini och Magnus Andersson

I programmet Salut! framförs en verklig klassiker inom samtida musik: Salut für Caudwell för två gitarrer av Helmut Lachenmann. Det är en klingande musikteater av unik kraft och fantasi. Verket utgår från en text av den engelska marxisten Christopher Caudwell, där han ställer krav på att konsten konfronterar verkligheten på ett realistiskt sätt och med alla dess motsättningar.
Och som Lachenmann sagt; “i en tid när magin finns bekvämt tillgänglig medelst en knapptryckning, måste den nya musiken representera något som ter sig som en fara”. Få verk uppfyller den uppmaningen lika övertygande som detta.
I programmet ingår även musik av Brian Ferneyhough, Sylvano Bussotti m.fl.

Entré 80 kr, fri entré för medlem, medlemskap 150 kr/år

Se även vår Facebooksida för information om höstsäsongens evenemang.

Våren 2012

EN KVÄLL KRING ÅKE HODELL – Måndag 5/3 kl. 19.00

Författaren Magnus Haglund berättar om poeten och konstnären utifrån sin biografi (Natur & Kultur, 2009). Poeten Ann Smith, som var gift med Åke Hodell, läser dikter. Skådespelaren Björn Granath framför några av Hodells ljuddikter.

Åke Hodell (1919-2000) tillhör en av vårt lands mest nyskapande författare, poeter, konstnärer och textljudkompositörer med en internationell ryktbarhet. Med hans tidiga rötter i teatern och med erfarenhet som stridspilot under andra världskriget, utvecklade Hodell ett egensinnigt språk, ofta präglat av en svart humor i en anarkistisk anda med ett tydligt ställningstagande mot förtryck som fascism, nazism och militarism. Under 1960-talet tillhörde han kretsen av experimentella poeter som sysslade med konkret poesi, men till skillnad mot de flesta andra från den tiden, äger Hodells formspråk fortfarande en universell giltighet, i dess starka humanistiska och politiska övertygelse. Hodell var under den senare delen av sitt liv sysselsatt med att skriva radioteater.

Plats: Antikvariatet i Norrköping , Knäppingsborgsgatan 7.

HAIKU IN THE NORTH – Lördag 31/3 kl 15.00

Maki Oota, sång, Naoyuki Manabe, sho, Karin Hellqvist, violin

Nyskriven musik av Rei Munakata, Hideki Kozakura, Lina Järnegard, Malin Bång m.fl.

Detta unika och säregna konsertprojekt, bygger på ett samarbete mellan svenska ensemblen Curious Chamber Players och japanska musiker och tonsättare.

Huvudtemat är att presentera det uråldriga instrumentet sho (munorgel). Detta japanska instrument ingår i en mer än tusenårig tradition av japansk hovmusik. Men här blandas det med västerländsk violin och sopranröst. Musiken i programmet är till stor del komponerad speciellt för dessa instrument och detta tillfälle.

Plats: Norrköpings Konstmuseum

HORACIO VAGGIONE – NUTIDA KAMMARMUSIK – Söndag 15/4 kl 15.00

Sören Hermansson, horn, Mats Persson, piano, Björn Malmqvist, kontrabas, Boa Pettersson, basklarinett, Staffan Larson, dirigent, Sten-Olof Hellström, teknik.

Denna konsert är tillägnad musik av Horacio Vaggione, född i Argentina 1943. Han studerade komposition i Cordoba och Illinois. Är sedan 1994 professor i Paris. I hans stycken blandas ofta elektroakustisk musik tillsammans med instrument. Men i programmet blir det även musik av Joakim Sandgren, Teppo Hauta-aho och Marcus Fjellström.

Plats: Norrköpings Konstmuseum

2011

Torsdag 29 september kl 19.00 Norrköpings Konstmuseum
Songs of insanity

Koncept, musik, text, installation, video: Lisa Hansson (sång) och Stefan Klaverdal(dator).

”Songs of Insanity” är ett föränderligt verk som denna gång formar sig som en installation och performanceopera. ”Vansinnessånger” utforskar hysteri och psykisk ohälsa genom tiderna. I verket vävs två galna kvinnoöden samman med en röd tråd av kärlek, vansinne, vanmakt och hopp. ”Songs of Insanity” kombinerar text, skriven och improviserad musik, video, stickning, performance, installation och annat.

Torsdag 13 oktober kl 19.00 Norrköpings Konstmuseum
Trio Trespassing

Trio Trespassing är en internationellt uppmärksammad ensemble inom den nutida musiken. Slagverkssolisten Niklas Brommare, violinisten Daniel Frankel och tonsättaren Jesper Nordin har tillsammans hittat en spännande blandning av direkt tilltal och konstnärlig fördjupning genom att blanda kompositioner och improvisationer, konstmusik och folkmusik, akustiskt och elektroniskt.

Konserten genomförs med stöd av Västmanlandsmusiken.

Foto: Freddie Sandström

Fredag den 28 oktober kl 16 och 18.30
Norrköpings Konstmuseum

Kim Cascone

Kompositören och artisten Kim Cascone gästar Norrköping med både ett föredrag (kl 16) och en konsert (kl 18.30).

Cascone är en portalfigur inom elektronisk musik. Han är mest känd för sina utgåvor med elektroakustik musik såväl som ambient- och industrimusik, på Silent Records. Han har även arbetat med musik och ljuddesign i film i samarbete med David Lynch (Twin Peaks). Dessutom har han publicerat många artiklar och texter. Uppmärksammade är de som tar upp ”post-digital” och ”laptop music”.

Programmet arrangeras i samarbete med Studio H på Norrköpings Konstmuseum och ingår i temadagarna ”Make a Sound!”

17 november kl 19.00 Norrköpings Konstmuseum
Sequenza show

Ett multikonstverk med musiken i centrum. Vokalt, instrumentalt, dans och poesi.

I föreställningen ingår fem av Luciano Berios solosequenzor. Till dessa sequenzor har den svenska tonsättaren Catharina Backman specialkomponerat fyra interludier som under denna konsert får sitt uruppförande. Till musiken framförs också nykoreograferad dans av Kristel Köiva samt korta dikter av Edoardo Sanguineto.

Berios sequenzor hör till vår tids mest betydande solostycken. De har även teatraliska moment, vilket förstärks av Köivas dans. Dikterna är skrivna speciellt för varje sequenza.

Medverkande:
Kristel Köiva, dans, Ingrid Falk, sopran, Håkan Björkman, trombon, Anna Lindal, violin, Stefan Harg, Klarinett, Mårten Falk, gitarr

Luciano Berio

Catharina Backman

21.4
Claude Loyola Allgén – porträttkonsert med Mats Persson, piano.

17.3
Dror Feiler – ett porträtt. Konsert med Dror Feiler, saxofoner och elektronik, Ivo Nilsson, trombon, Jonny Axelsson, slagverk.

3.3
Full Blast – Tunga, stökiga och intensiva improvisationer som blandar frijazz med rockrytmer. Peter Brötzmann, saxofon/klarinett, Marino Pliakas, bas, Michael Wertmüller, trummor.

2010

21.10
Kvartett med saxofonisten Christine Sehnaoui – saxofon, David Stackenäs – gitarr, Patric Thorman – kontrabas och Raymond Strid – slagverk.

24.10
Föreläsning om friformmusiken i Sverige av Jörgen Adolfsson, pionjär inom improvisationsmusik.

4.11
Tebogo Monnakgotla. Föreläsning om rollen som tonsättare på 2000-talet samt konsert med musikerna Anna Petrini – blockflöjt, Marie Rosenmir – sång och Samuel Edvardsson-Swigerwall – gitarr.

21.11
Föreläsning om konst och musik i efterkrigstidens avantgarde av Thomas Millroth, konsthistoriker och författare med mångårig erfarenhet av det musikaliska fältet.